10 decembra 2013

Čo robiť ak Vás sekne v chrbte - môj príbeh

Môj príbeh seknutého chrbta v oblasti bedrovej chrbtice sa nezačal samotným seknutím v chrbte. 

Začal sa ešte skôr ako ma seklo. Asi týždeň pred seknutím som sa zotavoval z nádchy a v deň seknutia som sedel cca 10 minút bez trička za počítačom.

Hneď po ukončení činnosti pri PC som si začal baliť veci na futbal. Mal som skoro všetko zbalené a ešte chýbalo tekuté mydlo. Tak som šiel do kúpeľne zobral ho do ruky a pomaly sa presúval k mojej športovej taške, ktorá ležala na zemi. 


V tom momente, ako som sa naklonil s mydlom v ruke smerom k taške, som zacítil nepríjemnú bolesť v krížoch.



Ako som sa nevedel narovnať


Zrazu som sa nemohol poriadne narovnať a poriadne hýbať. "Čo sa stalo"? Hovorím si, však som sa len zohol. Prečo tá bolesť? Pomyslel som si, že to ešte rozhýbem na futbale. 


Ale poviem Vám pravdu. Väčšiu hlúposť som nemohol vymyslieť. Ešte som si to zhoršil a chodil som ako zhrbený 100 ročný deduško.

Jednoducho ma postihol akútny problém pod názvom "seknutie v bedrovej  časti chrbtice". 

Lekár ortopéd (všeobecného som vynechal) mi predpísal bedrový pás a naordinoval okamžitú infúziu (nejaká NaCL) a to 1 x denne počas 5-ich dní. 

Minimálne sa odporúča 10 infúzií. Keďže naznášam ihly a trošku sa mi aj polepšilo tak som povedal, že mi stačí 5 infúzii. 



Ako som išiel k doktorovi a aké boli výsledky?



Hneď v prvý deň po mojom seknutí som samozrejme letel na röntgen. Ten ukázal len nejaké opracované kĺbiky, výrastky a zúžené platničky (podľa doktora opotrebenie primerané veku), ktoré nemali nič spoločné so seknutím. 

No a bol som vyslaný na magnetickú rezonanciu, ktorá ukázala, že nemám poškodenú platničku. Doktor povedal, že ukážková chrbtica. Výsledkom bola len nejaká funkčná porucha. Uff našťastie žiadna vysunutá platnička. 



Ako mi rehabka nepomohla a čo mi poradila doktorka?




Ale aj napriek tomu, že som absolvoval plno návštev rehabilitačného lekára 10 procedúr (magnet, laser a ultrazvuk) proti akútnym bolestiam, moja bolesť stále pretrvávala. 



Tu mi najviac po rehabkách pomohlo ležanie na akupresúrnej masážnej podložke, požívanie CanaGelu na bolesť chrbtice a denné pomalé cca jedno hodinové nepretržité chodenie po poľných cestách. :)

Poučenie z tohto príbehu je, že aj napriek tomu, že som dlhodobo pred seknutím naťahoval a posilňoval chrbát aj tak ma seklo. Ako je to možné? Asi som niekde som urobil chybu.

Po konzultácii s rehabilitačným lekárom sme na to došli. Pred seknutím ma viac ako 6 mesiacov pobolieval chrbát v oblasti bedier, bol som týždeň nachladený a v deň seknutia mi nafúkalo na chrbát. Takže stačilo neprirodzené zohnutie do tašky (mikro-pohyb) a sek ho tam.



Čo som, si uvedomil?




Po tom, čo sa mi stalo, som si uvedomil jednu vec. Zásady ako sa správať k svojmu chronickému chrbtu treba dodržiavať precízne a nezabúdať na žiadnu z nich (vyhýbať sa prechladnutiu, správne sa zohýbať...). 

Aké ďalšie zásady treba dodržiavať, aby ste natrvalo odstránili problémy s vašou chrbticou a neprivodili si k tomu aj akútne problémy si môžete prečítať v knihe Mechanika chrbtice.

Knihu napísal špecialista na biomechaniku chrbtice a pohybový aparát Dr. Stuart McGill, ktorý do nej zhrnul viac ako 30 ročné skúsenosti ako sa zbaviť bolesti chrbtice bez pomoci lekára.

Ak vám tento článok aspoň trošku pomohol odporučte ho svojim priateľom alebo známym. Možno im pomôžete zmierniť ich bolesti chrbta. 

tip-ako-zredukovat-bolest-chrbtice-bez-namahy

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára